Colour Me Kubrick

Colour Me Kubrick
No, I'm Stanley Kubrick

Publisert 19 juli 2006
© Webby

Under innspillingen av Eyes Wide Shut dukket det opp en fargerik tulling i England, Alan Conway, som ga seg ut for å være Stanley Kubrick, til tross for at han ikke lignet det minste på Kubrick, var åpent homofil, og hadde svært begrensede kunnskaper om filmskaperen. Colour Me Kubrick er den sanne historien om Alan Conway, spilt av John Malkovich.

Hvor mye av filmen som er made-up vet vi ikke, men i innledningen og på coveret får vi vite at dette er en "tru...ish story". Colour Me Kubrick følger Conway gjennom flere fascinerende situasjoner, der han lurer drinker, penger og homosex fra intetanende ofre, blant annet et heavy metal-band, en glætt britisk popsanger og en rik bareier. Conway svindler med stil, kommer glatt inn på mange av Londons eksklusive fester, restauranter og nattklubber, det gode selskap. Filmen gir en glimrende beskrivelse av det midlertidige kjendishysteriet som oppstår når en kjent person plutselig dukker opp i rommet, og som seer blir man fascinert over den gale mannens sosiale talent - han må jo ha vært en strålende skuespiller. I de ulike lurendreier-situasjonene briljerer Conway (evt Malkovitch) med et bredt spekter av dialekter, fra stakkato britisk til grøtete amerikansk. Malkovich gjør som vanlig skuespill av ypperste klasse, og er så überhomofil i enkelte scener at man nesten kan høre latteren til kameramannen og resten av crewet.

Til tross for sin bisarre oppførsel, godt hjulpet av piller og alkohol, klarte Conway å overbevise folk om at han er Kubrick - til og med kritikeren Frank Rich fra New York Times ("I've shaved off my beard off"). Folkene han møter på sin elleville vei er så opptatt av å imponere og komme på godfot med filmskaperen at det ikke slår dem at han kan være en fake.

Filmskapere, inkludert Kubrick selv, er jo kjent for å være eksentriske. Og Kubrick har holdt en såpass lav profil gjennom karrieren at mange i gata neppe hadde kjent han igjen på 90-tallet - som Conway selv presiserer: "I never give interviews". En Woody Allen-fake hadde nok fått større problemer med gjenkjennelsesfaktoren.

Det er kjempefestlig når Conway briljerer med sine manglende filmkunnskaper, han lurer blant annet på å få med "Tommy Cruise" i sin neste film, og man får med ett "Being John Malkovich"-flashback når også John Malkovich blir nevnt som en av skuespillerne som vurderes. Fønni.

Kubricks assisterende regissør i Barry Lyndon og Eyes Wide Shut debuterer som regissør med denne filmen, mens Anthony Frewin, Kubricks personlige assistent i årevis, har skrevet scriptet. Mange av scenene har nesten overtydelige Kubrick-referanser, først og fremst til A Clockwork Orange. Disse inn-med-teskje-referansene er på grensen til å være irriterende, men de er gjort på en så leken og morsom måte at det fungerer helt fint. En mindre tydelig referanse for mange, er til Kubrick-filmen Spartacus: Conway havner på galehus, og èn etter èn av de innlagte hevder at "I'm Stanley Kubrick", slik slavene til Spartacus hevdet å være Spartacus. Dramatisert film, javisst.

** John Malkovich - artikkelen forsetter under **

"You know, I think you’re wonderful. I’d like for you to be in my movie. I’ll pay you millions of pounds."Si din mening

Vil du se eller har du sett denne filmen?

Ja (5 stemmer)
Nei (2 stemmer)

Forrige nyhet: Kul video fra Ralph Myerz

Neste nyhet: Subtitles


Komment�r denne artikkelen
(<--Skriv inn svaret!)

Tilbake Webbys kjendiser (forsiden)