The Squid and the Whale

The Squid and the Whale
The Squid And The Whale

Publisert 18 juli 2006
© Webby

En kullsvart dramakomedie om en familie som står midt i en skilsmisse i New York på 80-tallet.

Kolleagene Noah Baumbach og Wes Anderson, som også står bak genistreken "Life Aquatic With Steve Zissou", har nok en gang kokt i hop et lite mesterverk - Baumbach som main man og regissør, Anderson som produsent.

Historien forteller om en eksentrisk, intellektuell middelklassefamilie som nærmest blir revet i fillebiter av foreldrenes primitive seksualdrifter. Moren i familien, Joan, er utro i årevis, og ektemannen Bernard (Jeff Daniels) er så sint på henne at han i åpningsscenen i filmen preller av en tennisball midt i fleisen på henne, i det som skulle være en hyggelig tenniskamp med familien. Skilsmissen er uunngåelig, og de to sønnene blir kasteballer mellom sine to nye hjem.

Bernard er forfatter med doktorgrad i litteratur, og er ikke lenger den store forfatteren han liker å tro at han en gang var. Denne nedturen på den sosiale rangstigen er tung, og han benytter enhver anledning til å posisjonere seg som intellektuell, og gjør det ofte på en svært usympatisk måte. Når eks-konen senere i filmen gjør suksess som forfatter, og får egen spalte i New York Times, holder begeret nesten på å renne over for ham. Daniels hadde fortjent både Oscar og Emmy for sin rolle som den sado-intellektuelle familiefaren (han fikk ingen av delene). Filmen har imidlertid vunnet flere mindre priser.

Owen Kline fortjener også oppmerksomhet for sin rolle som Frank, den runkefikserte lillebroren som inderlig hater alt faren står for. Filmen er egentlig et velplassert rævspark til alle som liker å se på seg selv som intellektuelle. Som i denne nydelige scenen der faren rakker ned på sønnens tennistrener Ivan:

Faren: "He's a philistine"

Frank: "What's a philistine?"

Faren: "It's a guy who doesn't care about books and films and interesting things"

Frank: "Then I'm a philistine"

Faren: "No, you're interested in books and things. You liked 'the Wild Child' when we saw it"

Frank: "No, I'm a philistine"

Baumbach, som står bak manuset, forteller at historien er biografisk. Han vokste selv opp i en skilsmissefamilie på 80-tallet i New York, og har altså faktisk opplevd dette her. Der Royal Tenenbaums (Wes Andersons versjon av crazy-familien) var surrealistisk og virkelighetsfjern, er The Squid And The Whale (Baumbachs versjon av crazy-familien) realistisk.

** Baumbach - artikkelen forsetter under **

Anderson/Baumbach strenter i samme gate som Cohen-brødrene, med smarte og til tider rasende morsomme scener. Her går det tragiske og det komiske alltid hånd i hånd. Som når 12-åring og minstemann i filmen roper "Suck my dick, ass-man" til faren etter at han får knus i bordtennis. Eller de mange scenene i filmen der far og eldstemann diskuterer damer og puling slik kompiser gjør, og faren råder ham til å "ligge rundt" heller enn å holde seg til kjæresten.


Forrige nyhet: Subtitles

Neste nyhet: Helene Rask stor i Polen


Komment�r denne artikkelen
(<--Skriv inn svaret!)

Tilbake Webbys kjendiser (forsiden)