Mafia

MafiaMafiaen, også omtalt som La Cosa Nostra (Italiensk, oversatt til "Denne tingen vår" eller "Vår ting"), er en samlebetegnelse på en løs sammenslutning av mennesker på Sicilia som i middelalderen slo seg sammen for å beskytte seg mot tyrkere og andre som okkuperte området. Snart tok gruppen loven i egne hender, og ble senere involvert i organisert kriminalitet.

En teori er at ordet "mafia" kom fra det arabiske "mahi-ya" eller lignende, som betyr "elegant" eller "de elegante". Det ble observert at på Sicilia ble en uvanlig flott og demonstrativ hane omtalt med adjektivet "mafioso". Et medlem av mafiaen kalles i dag en "mafioso" eller en "man of honor".

Mafiaen kom til USA i begynnelsen av det 20. århundre da italienere immigrerte til landet. Makten til mafiaen nådde en topp på 50-tallet, men ble betydelig svekket av en rekke etterforskninger foretatt av FBI på 1970- og 1980-tallet. Til tross for dette har mafiaen og dens rykte blitt et populært innslag i amerikansk populærkultur, og vi kjenner alle filmer og tv-serier som Gudfaren, Goodfellas og Sopranos.

Ordet "mafia" har nå blitt utvidet til å referere til en hvilken som helst stor gruppe av mennesker som er involvert i organisert kriminalitet, som den russiske mafiaen eller den japanske Yakuza. Gjengdannelser i byer omtales også tidvis som mafia.

Mafia-struktur

Kommandosystemet i mafiaen er organisert i en pyramide, på samme måte som en moderne forretningsstruktur.

1. Capo di Tutti Capi ("Sjefen over alle sjefer" - en sjelden tittel)
2. Capo Crimini (En "supersjef" også omtalt som en Don eller en "Gudfar" i en kriminell familie)
3. Capo Bastone (Kjent som "Undersjefen", like under Capo Crimini)
4. Consigliere (Rådgiver)
5. Contabile (Finansiell rådgiver)
6. Caporegime eller Capodecina (En løytnant som har kommando over ti eller flere Sgarrista eller "soldater")
7. Sgarrista (Medlemmer av mafiaen som hovedsaklig fungerer som fotsoldater)
8. Picciotto (En medlem av lav rang i mafiaen. Også kalt "Enforcers" og "button men")
9. Giovane D'Honore (Et assosiativt medlem av mafiaen, vanligvis et ikke-italiensk medlem)

Amerikansk mafia

I 1919 ble det vedtatt en lov om alkoholforbud (prohibition) i de fleste statene i USA. Innføring av en slik lov gjorde at det på 1920-tallet vokste frem et nettverk av smuglere. Dette førte til gode tider i Chicagos underverden. På kort tid hadde det raskt utviklet seg et ulovlig marked med salg, distribusjon og kjøp av alkohol. Det var vanskelig å få bukt med problemene fordi USA hadde en lang kystlinje, og på den tiden veldig få personer til å kontrollere den.

Da loven om alkoholforbud trådte i kraft, var Chicagos underverden klare til å sette bootlegging-virksomheten ut i livet. Historiens kanskje mest kjente gangsterleder var Al Capone (1899-1945). Han slo seg opp på smugling, ulovlig omsetning av brennvin, spillebuler og kontroll med prostitusjon. Det sies at han på høyden av sin makt hadde 1000 gangstere som jobbet for seg i Chicago. (ibid) Men Al Capone var på ingen måte den første lederen, og heller ikke den eneste. I Chicago fantes det ulike grupperinger. En av disse var Johnny Torrios gjeng. Han hentet Al Capone fra New York og ansatte han som livvakt og sjåfør. Torrio forsto raskt at ulovlig omsetting av alkohol var god butikk, men møtte konkurranse fra andre gjenger, deriblant lederen for ”The North Side organization”, Dion O’Banion. Denne striden førte til mange blodige gjengoppgjør slik vi kjenner dem fra litteraturen. Det var vanlig med territoriale oppgjør, spesielt hadde Dion O’Banions gjeng, som styrte nordsiden av byen, mange oppgjør mot nettopp Torrios gjeng.

Al Capone

Alphonse Gabriel Capone (født 17. januar 1899, død 25. januar 1947) var en amerikansk gangster og møbelhandler. Han ble født i New York og var av siciliansk opprinnelse, men slo seg opp som gangster i Chicago. På slutten av 1920-årene var han på listen over mest ettersøkte personer i USA. Det var en skatteunndragelse, og ikke de mer alvorlige bedriftene han var mistenkt for, som han til slutt ble fengslet for, og han tilbrakte flere år i Alcatraz-fengselet.

Mer en 100 mord kan spores tilbake til Al Capone. Han døde i 1947 av en hjernesykdom.

Al Capone er kjent for sitatet "Du kan få mer med et smil, et vennlig ord og en pistol enn med et smil og et vennlig ord".

Mafia-sitater

Lefty: "How much money did you give that guy? A wiseguy never pays for his drinks."
Donnie Brasco

Tony Montana: "I always tell the truth. Even when I lie."
Scarface

Michael Corleone: "I'll make him an offer he can't refuse."
Gudfaren

Eddie Dane: "You are so goddamn smart. Except you ain't."
Miller's Crossing

Lefty: "A wise guy's always right even when he's wrong, he's right."
Donnie Brasco

Henry Hill: "And when the cops, they assigned a whole army to stop Jimmy, what'd he do? He made 'em partners."
Mafiabrødre

Mafia

Mafiafilmer alle bør se før de dør

Eksterne lenker: Mafia

En god artikkel i Wikipedia - mer enn du trenger å vite om mafiaen

Mafia. Spillet.

Hele transcriptet til Gudfaren

AskMen.com - Mafioso-seksjonen

Vi anbefaler:
Gavetips