Metallica

Fakta om Metallica

ArtistnavnMetallican
NasjonalitetAmerikansk
Inspirert avMotorhead
Kjent somKongene av trash-metal

Metallica revolusjonerte trash metal- sjangeren på 80-tallet med sine solide tekster og energiske fremføring. Ved inngangen til 1991 hadde gruppa allerede rukket å selge hele 6 millioner eksemplarer av sitt femte album, "Metallica". Hjernen bak det hele var gitarist, sanger og bandleder James Hetfield. Mannen med steinansiktet hadde rukket å bli et ikon blant metalheads verden over, og en av de mest respekterte låtskriverne av sin generasjon. Metallica rundet av 90-tallet som tiårets mestselgende innenfor sin sjanger.

Tidlig inspirasjon

James Hetfield og Lars Ulrich hadde en nokså ulik bakgrunn da de i 1981 grunnla Metallica. Hetfield kom fra en svært kristen familie og konservativ familie, mens Ulrich var mer utagerende og hadde planer om å bli en profesjonell tennisspiller. Det de hadde til felles var en intens lidenskap for musikken til hardrock bandet Motorhead. De fikk med seg gitarist Dave Mustaine og bassist Ron McGovney, men begge disse fikk bare være i bandet i litt over ett år før de ble kastet ut og erstattet av Kirk Hammett og Clifford Lee Burton. Mustaine kjenner vi i dag som frontfigur i Megadeath.

"Det ville ikke eksistere noe Metallica om det ikke var for Motorhead." - James Hetfield

Kill ’Em All

Metallica oppnådde kultstatus på rekordtid blant fans som ikke hadde villet identifisere seg med pretty-boy stilen til pop-metal band som Van Halen og Bon Jovi. Metallica ble kjent for å lage sofistikerte og til tider også svært komplekse sangstrukturer, med seriøse tekster som reflekterte det å være frustrert tenåring og alt det innebærer av angst, aggresjon og fortvilelse. Stilen står i skarp kontrast til andre metal-band ved at de stiller dypere spørsmål om ting som rettferdighet, gjengjeldelse, narkotika, mental sykdom og politisk vold. Gruppas debutalbum, "Kill ’Em All", er en anarkistisk renselse av mye av den håpløshet som preget det amerikanske samfunnet på den tiden. Med låter som "No Remorse" og "Seek and Destroy" fordømmer bandet henholdsvis krig og gatekriminalitet.

Tragedie

I 1986 omkom bassist Burton da bandets turnebuss skled av en isete vei i Sverige. Gruppa tok naturlig nok en pause, før de returnerte med tidligere Flotsam & Jetsam-bassisten Jason Newsted som ny bassist. Newsted tilførte musikken deres en mer fyldig lyd, og ble en svært viktig del av bandets suksess på denne tiden. I 1992 var de nær å bli rammet av enda en tragedie da fyrverkeri ble skutt ut feil under en delt konsert med Guns N’ Roses. Hetfield endte opp med brannskader, i et uhell som lett kunne ha gått mye verre.

Fra undergrunn til liste-slager

Metallica hadde opparbeidet seg en massiv fanskare uten å ha blitt spilt mye på radio. Overraskelsen var derfor stor da "Master of Puppets" nådde opp til 29. plass på Billboard-lista. Oppfølgeren "Garage Days Re-Revisited" steg enda et hakk høyere. Metallicas første topp ti-album kom i 1986, da singelen "One" fra albumet "…And Justice for All", klatret helt opp til nummer 6 på Billboard-lista. En slik suksess var på den tiden uhørt for et heavy metal-band. Etter tre års pause kom albumet "Metallica", eller "The Black Album" som fans oftest kaller det. Dette albumet gikk rett inn som nummer èn på lista og inneholder tidløse hiter som "Enter Sandman", "The Unforgiven", og "Nothing Else Matters". Metallicas første live-album, "Live Shit" ble innspilt og sluppet i 1993, og inneholder materiale fra fem ulike konserter i Mexico.

Nytt image

1996 så Metallica gjøre en nokså radikal endring i sitt image. Gruppa innså at band som Nirvana var i ferd med å endre rockelandskapet, og valgte derfor å hente inspirasjon utenfor metal-sjangeren. Resultatet ble mindre blod, død og fordervelse, til fordel for en mer tidsriktig oppdatert og positiv lyrikk. Den første indikasjon på dette kunne man høre på albumet "Load", og da spesielt med låtene "Until It Sleeps" og "Hero of the Day". Gruppa valgte også å klippe håret, samt å utgi et platecover med et motiv som skulle forestille en blanding av blod og sæd. Ikke alle fans var fornøyd.

Napster-kontrovers

I 2000 oppdaget Metallica at en demo av deres låt "I Disappear", som var ment å bli utgitt på soundtracket til Mission Impossible II, var å høre på enkelte radiostasjoner. Lekkasjen ble sporet tilbake til fildelingsverket Napster, hvor hele Metallica sin diskografi lå tilgjengelig for gratis nedlasting. Resultatet ble søksmål, og et krav fra Metallica sin side om at alle de om lag 335,000 brukerne som hadde lastet ned en Metallica-låt ble bannlyst fra å bruke tjenesten. Metallica ble som følge av dette kritisert for å gå etter flere av sine mest hardbarka fans, og det ble et vanskelig år med mye negativ omtale i media. På tross av kritikken fortsatte de å gjøre turne sammen med Korn og Kid Rock.

Some Kind Of Monster

I 2004 kom dokumentaren "Some Kind Of Monster", som ble spilt inn i perioden 2001 til 2002. Filmen gir et innblikk i en svært vanskelig periode for stjernene. Hetfield havner på avvenning, de leier inn en motivasjonstrener, Newsted forlater gruppa på grunn av uenigheter med Hetfield, og de resterende tre medlemmene sliter med å gjøre ferdig albumet "St. Anger". For fansen virket det nå som om gruppa hadde mistet sin kreative glød.

Comeback: Death Magnetic

Etter en to år lang turne bar det igjen tilbake til studio for å produsere et nytt album. "Death Magnetic" ble det niende albumet, og hadde verdenslansering 12. september 2008. Mange fans og kritikere har klaget på at miksingen på dette albumet er altfor høy. Med mye kompressorer ble det dårlig lydkvalitet, hevdet man. Det ser imidlertid ikke ut til å ha noen innvirkning på salget - "Death Magnetic" topper listene verden over. 2008-turnèen startet 21. oktober i USA.

Metallica – diskografi (Fra Rolling Stone Magazine

"Nothing Else Matters" (video)

Metallica – anbefalte lenker

Metallica.com - Offisielt nettsted

Metallica On Tour

VG's anmeldelse av "Death Magnetic"

Typiske feilstavinger av Metallica: Mettallica, Metalica

Mest populære kjendiser

  1. Rihanna
  2. Nelly Furtado
  3. 50 Cent
  4. Akon
  5. Britney Spears
  6. Avril Lavigne
  7. Triana
  8. Paris Hilton
  9. Mira Craig

Stem: Hva synes du om Metallica?


Metallica #$%
1
Njet
2
Snn passe
3
Definitivt!
4
Av en annen verden - En stjerne!
5
Vakker / sexy?
Intelligent?
Talentfull?
Sympatisk?
Morsom?Komment�r denne artikkelen
(<--Skriv inn svaret!)

Kommentarer

1 - bottolf

- 07.11.2008 18:45:59 tommel opp357 stemmer

Death Magnetic er årets album 2008, uten tvil!
1

Klipp ut og lim inn på websiden din fra boksen under for å lage en link til denne Metallica-siden: