Espen Lind

Fakta om Espen Lind

ArtistnavnEspen Lind
Fullt navn"Espen Lind" er hans egentlige navn
Født13. mai 1971
FødestedOslo
NasjonalitetNorsk
Yrkelåtskriver, produsent
Inspirert avLeonard Cohen, Bee Gees
Kjent somNorges største mannlige popstjerne og kvinnebedårer

Året er 1977 og Espen har nettopp begynt på skolen. Tidlig en morgen setter han på radioen, og ut kommer "Too Much Heaven" av Bee Gees. Espen faller pladask - dette er den nydeligste musikken han noensinne hadde hørt. Han bestemmer seg der og da - han skal bli popstjerne.

Tung start

Som de fleste barn som aspirerte til å bli popstjerne tilbragte Espen mye tid alene på gutterommet for å skrive låter. Hans skrev ferdig sin første låt allerede som 11 åring, og startet sitt første band da han var fjorten. Selv om han var den yngste i bandet ble han likevel lederen, kanskje fordi han var "sjefen" hjemme, som eldstebror i søskenflokken på fem. Espen skrev alle låtene i bandet.

Espen innså raskt at han måtte gå sine egne veier for å oppnå sin drøm. Han fikk seg jobb i et platestudio og ordnet det slik at han kunne bruke studioet om kveldene istedenfor å motta lønn. Han gikk på skolen om morgenen, jobbet i studio om ettermiddagen, og studerte musikk alene om kveldene.

Som 3-åring hadde han gjort sin debut som sanger på disken i en lokal platesjappe i Oslo. 22 år senere, i 1993, reiste han til Los Angeles med alle sparepengene og en demo-tape, i håp om å sikre seg en platekontrakt. Drømmen var i ferd med å bli til virkelighet. Espen Lind kom i kontakt med flere av de største plateselskapene, men de anbefalte ham alle å reise tilbake til Norge. Etter å ha blitt avslått i et år var han til slutt tom for penger og så seg nødt til å returnere til hjemlandet. Espen nektet imidlertid å gi opp. Han lånte et betydelig beløp fra sine besteforeldre, og produserte et album i sitt eget hjemmestudio.

Debutsingel - "Yum Yum Gimme Some"

I mai 1995 ga han ut sin første singel "Yum Yum Gimme Some’" under artistnavnet Sway. Hans første album, "Mmm... Prepare To Be Swayed" ble gitt ut i september 1995.

Gjennombrudd

Samme året begynte han å jobbe med sitt andre album, "RED". I 1996 ble han invitert til å opptre i en privat talentevaluering for Universal Music Group sin daglige leder i New York. Han elsket Espens låter, og valgte straks å signere Espen, og "RED" fikk topprioritet blant selskapets utgivelser. Espen Lind gikk over natten fra å være et ukjent talent i Norge til å få sine låter utgitt i land over hele verden.

"When Susannah Cries"

Espens første singel fra "RED", "When Susannah Cries", toppet radiolistene i flere land. Flere kritikere var så over seg av begeistring at de valgte å sammenligne Espen med en ung George Michael. Det var i alle fall lenge siden man hadde sett en like ung, suksesfull og selvsikker mannlig popstjerne gjøre kometkarriere.

Produsent

Espen Lind driver også produksjonsselskapet Espionage sammen med samarbeidspartner Amund Bjørklund. Sammen står de bak flere internasjonale hits, som blant annet Beyoncès "Irreplaceable", som var nummer 1 i både Europa og USA. Espen har også skrevet og/eller produsert låter for artister som Jessica Simpson, Ne-Yo, og Take That medlem Mark Owen, samt en rekke norske artister som Maria Arredondo og David Pedersen. Han skrev også låten "Venn" sammen med Lene Marlin, til inntekt for ofrene etter flodbølgekatastrofen i desember 2004.

Suksess for Beyonce

Høsten 2008 delte Den amerikanske musikkbransjeorganisasjonen BMI ut priser i London. Espen Lind fikk prisen for årets sang - han hadde nemlig skrevet låten "Irreplaceable", som ble en megahit for Beyonce Knowles.

Video: "Scared of Heights"

"Scared of Heights" er hiten fra 2088-albumet "Army Of One", som sammenlignes med både Sondre Lerche og Elton John.

I singelen "Scared Of Heights" kjører han showet helt på egen hånd med ukulele og noe keyboards, og lener seg tungt på sin lyse stemme. Det fungerer definitivt som noe annerledes og fengende, og er jo også blitt en fortjent norsk hit denne våren.
-robert Hoftun Gjestad, Oslopuls

Espen Lind - Video: "Unloved"

Espen Lind – anbefalte lenker

Espen Lind - britisk fanside

Espen Lind - norsk fanside

Espen Lind - bilder

Mest populære kjendiser

  1. Rihanna
  2. Nelly Furtado
  3. 50 Cent
  4. Akon
  5. Britney Spears
  6. Avril Lavigne
  7. Triana
  8. Paris Hilton
  9. Mira Craig

Stem: Hva synes du om Espen Lind?


Espen Lind #$%
1
Njet
2
Snn passe
3
Definitivt!
4
Av en annen verden - En stjerne!
5
Vakker / sexy?
Intelligent?
Talentfull?
Sympatisk?
Morsom?Komment�r denne artikkelen
(<--Skriv inn svaret!)

Kommentarer

1 - vikki

- 24.11.2008 11:10:31 tommel opp353 stemmer

Har hørt både Morten Harket og Espen Lind live, å synes faktisk Espen er bedre live.. å dessuten, er det noe mål å bli superstjerne i Kina??


2 - admin

- 10.11.2008 00:00:56 tommel opp374 stemmer

Du har rett Josef, Morten Harket er nok mest kjent. VI har oppdatert ingressen


3 - josef

- 07.11.2008 13:33:33 tommel opp435 stemmer

Morten Harket er Norges største popstjerne! vet folk i Kina hvem Espen Lind er liksom?
1

Klipp ut og lim inn på websiden din fra boksen under for å lage en link til denne Espen Lind-siden: