Coldplay

Fakta om Coldplay

ArtistnavnColdplay
NasjonalitetBritisk
MedlemmerChris Martin, Johnny Buckland, Will Champion, Guy Berryman
Inspirert av U2, A-HA, R.E.M., Johnny Cash, Kraftwerk
Kjent somEngelske rocke-ikoner

Coldplay hadde aldri forestilt seg at de skulle bli Englands nye superband da deres låter i 2000 omsider fikk spilletid på britisk radio. Kvartetten - bestående av Chris Martin (vokal/piano), Johnny Buckland (gitar), Guy Berryman (bass), og Will Champion (trommer) – likte å eksperimentere, og hadde ikke noe større mål med musikken enn å ha det gøy samtidig som de fullført sine studier. De hadde alle spilt instrumenter fra de var svært unge, og ble tidlig inspirert av artister som Bob Dylan, the Stone Roses, Neil Young, og My Bloody Valentine.

Alle medlemmene av Coldplay kommer fra arbeiderklassen der det å drive med musikk ble oppmuntret. Martin, som er den eldste i gruppa, begynte allerede som barn å spille piano. Han begynte å spille i band som 15 åring, og søkte tilflukt og inspirasjon i tekstene til Tom Waits. Skotten Bukland var tilhenger av gitarspillet til Eric Clapton og Jimi Hendrix, og var i en alder av 11 allerede en kløpper på gitar. Berryman likte funk, og det ble derfor naturlig at han valgte bass som sitt instrument. Champion var mer et multitalent, og hadde ikke planer om å bli trommeslager før han ble medlem av Coldplay. Han foretrakk å spille gitar, bass, og fløyte, men så raskt at han måtte utfylle gruppen med noe annet.

Coldplay var hjertevarmende som Travis, lidenskapelig som Jeff Buckley, og føltes like fresh som Oasis. De hadde gjort sin første opptreden i 1998 på en festival for usignerte band i Manchester, hvorav deres første plate, "The Safety EP", kom ut samme år. "The Brothers and Sisters EP" fulgte året etter. Gruppas forførende lyrikk og vibrerende akustikk førte til at plateselskapet Parlophone signerte de i april 1999.

"Et eller annet sted på denne planeten har Alan McGee et hjerteinfarkt. Han sa vi aldri ville slå igjennom"
– Chris Martin

Suksess med "Yellow"

Gruppas første virkelige store album, “Parachutes", resulterte i en Mercury Prize i Storbritannia. Da denne plata ble gitt ut i November 2000 i USA tok det ikke mer enn en måned før singelen "Yellow" ble valgt som temasang for tv-kanalen ABC. Det velfortjente hypet rundt denne massive hit-singelen fortsatte gjennom hele 2001, da de ble nominert for tre Brit Awards og gjorde utsolgte konserter over hele USA. "Parachutes" vant en Grammy i 2002 for beste alternative musikk album.

"Vi prøver å nå høyeste nivå. Vi ønsker å være bedre enn Mozart. Det betyr ikke at vi er det, men det er hva vi forsøker på. For meg er det ikke noe poeng å ikke prøve å være best" – Chris Martin

Rykter om nedleggelse

Bak fasaden var det likevel problemer for gruppa. Martin hadde fått problemer med stemmebåndet, og slet i tillegg med forkjølelse. Flere konserter i USA måtte avlyses, og planer om en Europa-turne ble lagt på is. Martin uttalte i tillegg i intervjuer at han følte at gruppa hadde lagt lista såpass høyt med "Parachutes" at han følte at deres karriere videre bare kunne gå èn vei – nedover. Fansen tok dette som et tegn på at de hadde gått tom for inspirasjon. Coldplay valgte til slutt å gjenoppta sin turnè sommeren 2001, og gjorde ny suksess med singelen "Trouble".

Rykter om gruppas nedleggelse begynte igjen å blusse opp i 2003 etter utgivelsen av "A Rush Of Blood To The Head". Vokalist Martin ble satt under intenst media fokus som følge av sitt giftermål med den amerikanske skuespillerinnen Gwyneth Paltrow. Det var lenge antatt at Martin ville ta en pause fra rampelyset for å stifte familie med Paltrow. Overraskelsen var derfor stor da gruppa i begynnelsen av 2004 gikk i studio for å spille inn ny plate.

"X&Y"

I juni 2005 kom gruppas tredje studioalbum, "X&Y". Den debuterte som nummer èn i hele 22 forskjellige land og ble det mestselgende albumet på verdensbasis i 2005. Mye av dette var takket være singelen "Speed of Sound". Coldplay la ut på en 12 måneders lang turnè og gjorde også en uforglemmelig opptreden på Live 8. I 2006 vant de nok en gang Brit Awards for Beste Album og Beste Singel.

Viva La Vida

I desember 2006 annonserte Coldplay at de hadde begynt arbeidet med et fjerde studioalbum. De tilbrakte det neste året sammen for å spille inn "Viva La Vida or Death and All His Friends" med den legendariske produceren Brian Eno. I april 2008 fikk man så den første smakebiten, da singelen "Violet Hill" ble gjort tilgjengelig via nedlasting. Singelen "Viva La Vida" fulgte raskt via iTunes. Coldplay la igjen ut på turnè i juni 2008, samme måned som albumet ble lagt ut for salg. De var også innom Norge for tredje gang da de i september fylte Oslo Spektrum.

Live 8 "In My Place" (video)

Coldplay – diskografi

Viva La Vida Or Death And All His Friends (2008)

X&Y (2005)

Live 2003 (2003)

A Rush Of Blood To The Head (2002)

Parachutes (2000)

Coldplay – anbefalte lenker

Coldplay - offisiell hjemmeside

WikiColdplay

Coldplay - offisiell MySpace

Coldplaying - fanside

Mest populære kjendiser

  1. Rihanna
  2. Nelly Furtado
  3. 50 Cent
  4. Akon
  5. Britney Spears
  6. Avril Lavigne
  7. Triana
  8. Paris Hilton
  9. Mira Craig

Stem: Hva synes du om Coldplay?


Coldplay #$%
1
Njet
2
Snn passe
3
Definitivt!
4
Av en annen verden - En stjerne!
5
Vakker / sexy?
Intelligent?
Talentfull?
Sympatisk?
Morsom?Komment�r denne artikkelen
(<--Skriv inn svaret!)

Kommentarer

1 - Andrea

- 14.11.2008 17:21:46 tommel opp458 stemmer

Coldplay sin musikk er rett og slett terapi! skal legge meg i badekaret nå...
1

Klipp ut og lim inn på websiden din fra boksen under for å lage en link til denne Coldplay-siden: